Tijd voor een ander carrière-eind op weg naar het pensioen?

Er zijn zoveel mensen die moeizaam het pensioen halen. Tegelijkertijd is er zoveel steun nodig in het sociale domein. Het wordt misschien tijd om echt werk te maken van een ander carrière-eind. Makkelijk gezegd dan gedaan, maar een begin maken kan geen kwaad.

Helder

Soms zijn zaken in een keer helder. Dan vallen er kwartjes of passen de stukken in een keer in elkaar. Dan trekt de mist op en is er duidelijk zicht op een win-win-win. Dat lijkt ook het geval bij het idee van een ander carrière-einde.

De feiten

  1. Er zijn grote tekorten op de arbeidsmarkt. Denk aan zorg, het onderwijs en allerlei zinvolle wijk- en buurtactiviteiten.
  2. Er zijn veel mensen die met hangen en wurgen hun pensioen halen. Moe geworden van de ratrace. Misselijk van de zoveelste verandering. Onzeker vanwege de verantwoordlijkheden. Zij komen uitgeblust in de derde levensfase. Jammer!
  3. We gaan geleidelijk (2040) naar 1 gepensioneerde op 2 werkenden en dat zal zo blijven tot ver na het jaar 2100! Structurele oplossingen worden gevraagd.
  4. De animo voor vrijwilligerswerk neemt af. Terwijl informele zorg als oplossing wordt gezien voor de grote tekorten in de zorg zijn er minder mensen die daar zin in hebben. Oeps.

De oplossing

Laten we, voor degene die het wil en kan, ons carrière pad eindigen met een betaalde maatschappelijke ‘uitswinger’. Een vroeg-pensioenbaan, een einde-carriere-move, een sociaaldomein-stek, een sociale senior of hoe we het ook gaan noemen.

Hoe?

  1. Creëer in het sociale domein interessante en zinvolle banen die het werk van de zwaar belaste professionals ondersteunen.
  2. Regel een redelijk salaris, met behoud van pensioenaanspraken.
  3. Ga in bedrijven in de regio het persoonlijke gesprek aan met de 55 plusser of de 60 plusser en bespreek deze mogelijkheid van de sociale senior.

Winst

De winst is evident. Win 1: Meer handjes in het sociale domein. Win 2: Senioren die het naar de zin hebben. Win 3: ook voor na het pensioen is er al een maatschappelijke invulling. Win-Win-Win. Einstein zei al: ‘Als het idee aanvankelijk niet absurd lijkt, dan zal het weinig kans van slagen hebben.’

Prettigblijvenleven

april 2023