Lezingen

 1.

Hoezo…derde levensfase?

Een korte impressie van de veranderingen in onze tijd en welke aandachtsgebieden er zijn voor de mensen in de derde levensfase. Moeten we iets, wat dan en waarom eigenlijk?

Duur: 45 minuten

 2.

Wie prettig oud wil worden….begint op tijd!

Maar waarmee dan? En wat is op tijd?

Gericht op mensen in de derde levensfase.

Een korte impressie van de veranderingen in onze tijd en welke aandachtsgebieden er zijn voor de mensen in de derde levensfase. Waar kun je mee aan de slag en waar kun je over denken? 

Duur: >1 uur

 3.

Pioniers van de derde levensfase

Een uitgebreide en indringende vertelling. Omlijst met een grap, poëzie en muziek wordt terug gekeken en vooral vooruitgeblikt naar de rol van de babyboomer en X-generatie in de nabije toekomst. Als pioniers zullen zij de uitdaging van een nieuwe lange levensfase aangaan en zich maatschappelijk relevant maken. Maar hoe dan?

Duur: 1 uur en 45 minuten

Voor meer informatie en prijsopgave voor lezingen:

Workshops

Schrijf uw eigen verhaal!

Voorbereiden

Veel mensen besteden in de derde levensfase tijd aan allerlei voorbereidingen. Bijvoorbeeld de aanschaf van zonnepanelen, van een nieuwe auto, of bij de planning van een nieuwe reis. Waarom dan niet ook tijd besteden aan het bewust invullen van de levensfase zelf, zeker nu die voor velen 20 jaar of langer duurt. Ook hier geldt: het levert veel op en is leuk om mee bezig te zijn.

Verhaal

Om zelf aan het stuur te blijven en om allerlei problemen te voorkomen, is het slim om in de pen te klimmen en een ‘eigen verhaal’ te schrijven. Maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Misschien ontbreekt het nog aan durf of inspiratie. Misschien heb je nog onvoldoende inzicht in de veranderingen die zich (kunnen) voordoen en oplossingen die mogelijk zijn. Misschien valt het niet mee om de stap te zetten van denken naar doen.

Persoonlijk plan

In de workshop “Schrijf uw eigen verhaal” worden de verschillende hoofdstukken van zo’n verhaal besproken. Op die manier kun je onderzoeken wat voor jou belangrijk is. Het doel is: een persoonlijke plan om prettig te blijven leven van 65 tot 100 jaar.

INHOUD

Tijdens de sessie staan de  belangrijke aandachtsgebieden centraal: financiën, mobiliteit, veiligheid, leefstijl & voeding, wonen, een uitdaging, participatie, sociaal netwerk en de balans tussen verplichting en ontspanning.

Voorbereiding

De workshop start thuis met een voorbereiding in de vorm van het beantwoorden van een aantal vragen. Die kunnen met partner of met bekenden worden doorgenomen.

Spanning & Onderzoek

Per aandachtsgebied bepalen we welke ‘spanning’ daarin aan de orde is. De begeleiders hebben daar veel onderzoek naar gedaan en veel mensen over gesproken. Op basis van die spanning, doet iedereen onderzoek naar dat aandachtsgebied. Hoe zit dat bij mij? Wat speelt er? Wat niet? Waar moeten we op letten?

Activiteiten

Aan de hand van dat onderzoek kun je een aantal activiteiten bedenken, die je kunt gaan doen. En kun je bepalen wanneer ze voor jou relevant worden. Zo ontstaat, aan de hand van een praktisch werkboek dat wordt doorgewerkt een concreet plan.

Info

De workshop kan bestaan uit:

1 dagdeel, met uitleg en inspiratie om praktisch aan de slag te gaan.

Of uit 2 dagdelen, waarbij de deelnemers onder begeleiding de enigszins uitgewerkte onderdelen met elkaar kunnen uitwisselen en vragen kunnen stellen.

Minimaal aantal deelnemers: 6 personen.
Maximaal aantal deelnemers: 16 personen.

Een groep regelt zelf een locatie.

De kosten afhankelijk van aantal deelnemers, dagdelen en locatie. Vul aanvraag geheel vrijblijvend in voor nadere prijsopgave.