
Langer thuis of doorstromen?
Wonen’ voor ouderen is tegenwoordig een serieus vraagstuk. Maar over wie hebben we het eigenlijk? Een onderscheid in een derde en vierde levensfase is nodig.
https://www.rijksoverheid.nl/documenten/rapporten/2020/01/15/oud-en-zelfstandig-in-2030-een-reisadvies
https://www.platform31.nl/publicaties/doorstroming-van-senioren-stimuleren-op-de-woningmarkt#
Verwarring
Je moet wel een hele koele kikker zijn om de kluts niet kwijt te raken als het gaat om wonen voor ouderen. We moeten langer thuis wonen, digitaal als het kan. Nee, we moeten toch juist verkassen. Plaats maken voor de jongeren. Huh? Het is allemaal niet bij te benen.
Huisvesting
In de vele rapporten heeft men het trouwens over huisvesting. Ouderen moeten ergens worden gehuisvest. Dat klinkt als een plekje zoeken voor lastige types. Meestal hebben degene die worden gehuisvest er zelf niet zo veel over te zeggen. Maar dat is bij ouderen gelukkig anders. Althans zolang ze nog niet kwetsbaar zijn en afhankelijk.
Nijpend
Het wonen voor ouderen is een nijpend probleem, daar is iedereen het over eens. Er moet wat gebeuren. Becijferd is dat er de komende jaren 160.000 ouderenwoningen en 50.000 verpleegzorgplekken moeten worden gebouwd. En er wordt al gezegd dat dat allemaal lang niet genoeg is.
Chagrijn
Er is veel chagrijn over deze kwestie. De ambtenaren die hier mee aan de slag moeten, zijn nu al overwerkt. Want het is niet de enige kwestie die zij op het bord krijgen. Verwijten vliegen in het rond: niet opgelet, er is niks, er mag niks, het duurt allemaal lang.
Ouderen
Die stress bereikt inmiddels ook de ouderen. Tja, wat als het straks even wat minder gaat. Er zijn geen verzorgingstehuizen meer en er zijn wachtlijsten in de verpleeghuizen. De thuiszorg piept en kraakt. Als er een appartement vrijkomt is de vraag zo groot dat het voor de meesten onbetaalbaar wordt.
Te veel
Overvraagt men het ook niet een beetje? We willen graag allemaal op loopafstand van de supermarkt, een gezondheidspraktijk, een apotheek en een bus- of tramhalte. Graag centraal gelegen in een grondgebonden, een laags huis, met groentetuin en gezamenlijke ruimte tegen een sociaal huurtarief? Maar is dat wel een realistisch perspectief?
Welke oudere?
En over welke ouderen hebben we het eigenlijk? Geldt dat wel voor alle groepen? Moeten we niet een duidelijker onderscheid maken? Bijvoorbeeld tussen derde en vierde levensfase. Tussen de vitale en actieve ouderen enerzijds en de kwetsbare ouderen anderzijds?
Derde levensfase
Want ‘wonen voor ouderen’ is niet op één hoop te gooien. Er is nu eenmaal een groot verschil tussen levensloop bestendig wonen en wonen & zorg. De mensen in de vierde levensfase hebben een acuut probleem. Voor degene in de derde levensfase is er nog tijd. Als zij worden geïnspireerd door mooie verhalen krijgen ze misschien zin om er mee aan de slag te gaan.
Avontuur.
Misschien ontdekken ze dan dat het een mooi avontuur is om te onderzoeken hoe, waar, met wie ze later zouden willen wonen. Wellicht ontdekken ze dat de apotheek en de supermarkt ook spullen thuis kunnen brengen. Dat in een geclusterde woonvorm het mobiliteitsprobleem minder groot is en dat de huisarts dus niet perse op 100 meter hoeft te zitten. Dat het heel leuk om met jongeren samen te wonen, of dat wonen in een groene omgeving de voorkeur heeft boven het leven in het centrum.
Benadering
De focus op zorg zal deze doelgroep niet in ieder geval niet inspireren. Als de grote en hard groeiende groep mensen in de derde levensfase hier hun weg in gaat vinden, zal de urgentie voor snelle oplossingen in de vierde levensfase ook minder groot worden, ook al ligt de focus niet direct op zorg.
Prettigblijvenleven.
April 2023
https://www.beteroud.nl/zelfstandig-wonen/14-woonvormen-tussen-zelfstandig-wonen-en-verpleeghuis